Dansronden – för barn 0-12 år och deras anhöriga

Fotograf: Simon Eliasson

Fotograf: Simon Eliasson

Fotograf: Simon Eliasson

”Dansen hör till det som kan ge de starkaste upplevelserna. Dansen behöver inga ord. Alla kan förstå, bortom språket. Det är en gemensam referensram. Alla kan ta till sig rörelsen och rytmen, även den som sitter i rullstol kan känna sitt hjärta och pulsen som slår.”Victoria Klaiber, Lekterapin, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus

”- Det går till och med att dansa i sängen, säger dansarna Fanny Kivimäki och Anna Wennerbeck. Och ja de hade rätt. Första patienten som fick besök var inledningsvis avvaktande men lyste sen upp i skratt och rörde sig till rytmen i sängen. Ronden avslutades hos en familj där patienten överraskade dansarna och pappan skrek "NEJ" när det var dags för avslutningen. (...) Det är små men betydelsefulla stunder att minnas!”Jenny Jernberg, Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus

Dansronden – en dansföreställning för barn som vårdas på sjukhus
De dansande läkarna dyker upp med sina stetoskop varhelst det passar. Dansläkarna är figurer som leker med läkarrollens attribut.

I Dansronden tar läkarna i hand, men fastnar och dansar sig loss, de ”jobbar så mycket” att de somnar och rentav snarkar en snarkofoni. De utför en stetoskop-dans där de även tar pulsen på olika kroppsdelar.

Föreställningen avslutas med en ”rörelsecheck”, då en i stunden anpassad dansverkstad tar form. Dansronden anpassar sig till utrymmet och rullar mellan sjukhussängar och droppställningar eller dansar fram i korridorerna på avdelningarna.

Speltiden varierar mellan 15 och 25 minuter beroende på plats och publik.

Mer om Dansronden

Vad vi vet är Dansronden än så länge den enda dansföreställning som skapats för målgruppen barn 0-12 år som vårdas på sjukhus.

Den började som en beställning från projektet BUSKUL, som genomfördes på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus mellan 2005 och 2008. Därefter har den fortsatt spelas på sjukhuset och är där ca 4 ggr/termin.

Klicka här för att läsa en beskrivande text om vad Dansronden verkligen innebär, i en artikel av Jenny Jernberg, insamlings. och kommunikationsansvarig för Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus.

Klicka här för att läsa med om projektet Dansronden.