RÖD – för vuxna och barn från 10 år.

Fotograf: Anna Berglund

Fotograf: Kristian Berglund

Fotograf: Kristian Berglund

Fotograf: Anna Berglund

”Ur kroppen springer stolthet, förundran, skörhet och explosivitet... Krafterna rister i kroppen, som omfamnas av Anders Hagbergs flöjter och slagverk.”Lis Hellström Sveningson, GP

”...det är sensuellt, mångfacetterat och mycket vackert...”Britt Nordberg, Bohusläningen

En av vår tids främsta konstnärer, Louise Bourgeois visade 2010 bildsviten Mother and Child på Nordiska Akvarellmuseet. Utifrån dessa målningar skapade dansaren Anna Wennerbeck och musikern Anders Hagberg dans- och musikverket RÖD, som ett svar och en reaktion på utställningen.

Uttrycksfullt och egensinnigt låter Anna och Anders målningarnas blödande röda penseldrag lägga grunden för ett koreografiskt och musikaliskt landskap med djupt mänskliga teman såsom familj, kropp, relationer, sexualitet, liv och död.

Den unika kontrabasflöjten med sin djupa förtrollande klang är central i RÖD. Tillsammans med sax, flöjt och slagverk möter den de suggestiva, böljande rörelser som ömsom talar, skriker och tiger tyst i en organisk och drömmande föreställning.

En omarbetad och utvecklad RÖD hade nypremiär på 3:e våningen i Göteborg den 7/10 2015.

Läs artikeln om gästspelet på 3:e våningen hösten 2015 här.
Läs hela recensionen i GP här.

Läs mer om Anders Hagberg här.

 

Mer om RÖD

Våren 2010 blev Anders Hagberg och Anna Wennerbeck inbjudna till ett residens på Nordiska Akvarellmuseet. Så här skrev museet till en artikel i Se dans:

”MUSIK- OCH DANSRESIDENS PÅ NORDISKA AKVARELLMUSEET
En splitterny föreställning föds på Nordiska Akvarellmuseet i höst!
Anna Wennerbeck, dansare och koreograf, och Anders Hagberg, musiker och kompositör, kommer att producera en unik musik- och dansföreställning med inspiration från Louise Bourgeois bildsvit Mother and child.

Louise Bourgeois var fransyskan som flyttade från sitt hemland till USA 1938 och levde och verkade där till sin död i våras. Hon var oerhört produktiv och jobbade med skulptur, måleri och installationer. I Sverige har man bl a kunnat se hennes 9 meter höga spindel i metall och marmor i Wanås skulpturpark i Skåne. Hon blev erkänd på äldre dagar och räknas idag till de verkligt stora inom samtidskonsten.

Utställningen består av bilder i gouache, en täckande akvarellteknik, och några skulpturer på temat mor och barn. Den pågår 19.9 – 5.12. Bilderna anknyter till våra existentiella villkor; födelse, växande, familjerelationer, sexualitet, livets slut. De är enkla och komplicerade, färgstarka, varma, vackra, upprörande och känsliga på samma gång. Hon målade dem under de tre sista åren av sitt liv; hon blev 98 år gammal.

Anna och Anders har samarbetat med Nordiska Akvarellmuseet tidigare, bl.a. med föreställningen ”Svit för små fåglar” och specialkomponerad musik för en av utställningarna. De kommer denna gång inte att försöka tolka Bourgeois bilder, utan ger en reaktion, ett svar, en fortsättning utifrån sin egen konstnärliga plattform.”

Under hösten 2010 spelades RÖD även för fyra mellanstadieklasser i samarbete med Tjörns kommun. De hade varit och sett utställningen Mother and Child tillsammans med en av museets pedagoger. Anna Wennerbeck var ute i alla klasserna innan de såg föreställningen och dansade med eleverna. De dansade utifrån bilder från utställningen.