Om Embla

Om Embla dans & teater

Embla är ett danskompani som skapar och spelar dansföreställningar för alla åldrar med fokus på barn och unga. Vi turnerar i hela Sverige och i världen. Antalet spelade föreställningar har under de senaste åren legat på en stadig nivå på i snitt 180 stycken per år.

Förutom att skapa och spela dansföreställningar så initierar och får Embla olika projekt i uppdrag, såsom invigningar, residens mm.
Vi gör kontinuerligt ett danskonst-pedagogiskt arbete med barn, unga och vuxna. I anslutning till eller inom våra föreställningar får barnen själva dansa och vara kreativa. Vi gör enskilda uppdrag där vi jobbar kreativt med barn i olika former. Embla håller också fortbildningar och föreläsningar för framför allt förskole- och skolpersonal och andra pedagoger. Allt i linje med att vi vill verka för att barn och unga ska få möta danskonsten utifrån flera olika perspektiv.

I över 25 år har vi i Embla mött barnpubliken och har sedan 10 år en kontinuerlig verksamhet. Vår bas är Göteborg, där vi återkommande varje år genomför egna arrangemang och hyr in oss på scener som Frölunda Kulturhus, Kulturhuset Blå Stället och Konstepidemin.

Vår repertoar består av nyare och äldre produktioner som spelas parallellt.
Varje föreställning finns länge på repertoaren vilket gör att den blir väl inspelad och hinner utvecklas.

Embla har erhållit verksamhetsbidrag från Statens Kulturråd sedan 2008. Från Göteborgs Stad har Embla sedan 90-talet erhållit projektbidrag och sedan 2013 verksamhetsbidrag.

Idag består Embla av en kärna av konstnärlig ledare, koreograf och dansare Anna Wennerbeck och producent Elin Andersson.

Embla samarbetar även kontinuerligt med musikern Anders Hagberg kostymören Anna Kraft, grafikern Per Fång, scenografen Pelle Agelii m fl.

Under årens lopp har gruppen haft egna repetitions- och kontorslokaler i Göteborg. Idag hyrs en mindre repetitionslokal i Linnéstaden samt ett förråd i Majorna – allt i Göteborg. Emblas producent Elin Andersson har kontorsplats i Kulturklustret på Järntorget 7.

Anna Wennerbeck var genom Embla en av de drivande krafterna bakom Satellit – en nordisk dansfestival för barn & unga, som fanns 2011 – 2016.

Dansföreställningar för barn

Här är Emblas signum direkt publikkontakt, humor och lek. Föreställningarna är ofta dörröppnare för den moderna dansen. Gruppen arbetar hängivet och medvetet med bemötandet av barnpubliken, och varje föreställning avslutas alltid med en dansverkstad eller med ett samtal med barnpubliken.

Dansföreställningar för vuxna

För vuxna och familj skapar Embla stämningsfulla och suggestiva föreställningar, både platsspecifika och för vanliga scener. Ett arbete med flera arrangörer för varje arrangemang har varit utgångspunkten för de platsspecifika föreställningarna.

Embla har varit verksamma i snart 30 år

Embla bildades i januari 1990 av Anna Wennerbeck, Lena Haglund Backman m.fl. under namnet Teater Embla. Den första produktionen var barnteatern ”Den trolltagne pojken”. Därefter fortsatte Embla med Anna Wennerbeck – dans – och Lena Haglund Backman – teater. 1995 byttes namnet till Embla dans & teater och de två olika inriktningarna, dans och teater, blev på så vis befästa. Under hela 90-talet jobbade gruppen med olika produktioner, flera medarbetare och producenter. På slutet av 90-talet slutade Lena Haglund Backman i Embla. Sedan år 2000 har enbart dansdelen i Embla varit aktiv och är numera hela Embla.
Mellan åren 2000 – 2017 skapade och dansade Anna tillsammans med Bronja Novak Lindblad i de föreställningar Embla gjort för barn och unga.

Om Anna Wennerbeck
dansare, pedagog och koreograf

Anna är utbildad vid Danshögskolan i Stockholm,1998 – 99, med inriktning skapande dans för barn och unga. På larssons teaterakademi i Göteborg utbildades hon i fysisk teater under åren 1989 – 91. På 90-talet studerade hon dans- och kontaktimprovisation i Europa samt Balinesisk dans på danshögskola i Indonesien.

1989 var Anna med och startade Embla dans & teater. Inom Embla har hon sedan 1994 varit verksam som koreograf och dansat i alla Emblas produktioner.

Hon har även medverkat som dansare i andra sammanhang sedan 90-talet samt skapat happenings, performances och solodanser vid olika invigningar.

Hon byggde upp dansverksamheten på Mölndals kulturskola, 1999 – 2005, och har jobbat kontinuerligt som pedagog och koreograf i olika barn- och ungdomsprojekt samt som fortbildare i dans för barn & unga för vuxna.
Anna har fått Göteborgs Stads Kulturstipendium 2004, Västra Götalandsregionens stora arbetsstipendium 2006 samt 2010 års Adlerbertska konststipendium. Hon har även fått flera stipendier från Konstnärsnämnden.

Om Pia Nordin
dansare

Sedan 6 år tillbaka är Pia anställd som dansare i Embla. Pia är även koreograf inom Emblas projektuppdrag att vara kommunkoreograf i Mölndals Stad under 2018.

Pia är dansare och koreograf, utbildad vid London Contemporary Dance School. Sedan examen 1999 har Pia arbetat som dansare/performer med betydande koreografer i kompanier inom dans/teater/cirkus i Sverige, Kanada och Storbritannien. Pia tillhör kärnan på Skogen i Göteborg och arbetar sedan flera år löpande som aktör i verk av konstnärsduon Lundahl & Seitl och turnerar internationellt med dessa. Pia har under många år koreograferat för teaterkompanier som Teater Eksem, Teater Kurage och nu senast för Frank Scenkonst. Pia gör regelbundet platsspecifika projekt och har sedan år 1996 arbetat med sådana samt community-projekt med inriktning på koreografi och dans.

Om Elin Andersson
producent

Elin är Kreativ producent i Embla sedan januari 2016, och arbetar för närvarande heltid i Embla.
Med hjärtat i både musiken och dansen, utbildade sig Elin till projektledare inom kulturbranschen på Musik- och Eventarrangörsutbildningen vid Campus Nyköping. Efter avslutad utbildning arbetade hon som Kulturkoordinator i Oxelösunds kommun 2014 – 2015 och har varit projektledare för Svensk Flöjtfestival mellan år 2014 och 2017. Hon är utbildad inom klassisk musik på HSM, Göteborg samt på Kävesta Folkhögskola.

Om Bronja Novak Lindblad
dansare och koreograf

Bronja har tillsammans med Anna Wennerbeck koreograferat Emblas föreställningar för barn och unga under åren 2000 – 2014 samt en vuxenföreställning. Mellan åren 2000 – 2017 var hon också dansare i Embla. Därefter har Bronja avslutat sin anställning och medverkan i Embla, för att arbeta vidare i egna projekt. Se www.bigwind.se