Gläntan

En koreografisk installation om och med träd

Du kommer in i ett rum i rörelse där du omsluts av träd, löv och grenar. Dansarna guidar dig på stigar där du lyssnar på trädens knirkande, känner grenars elasticitet och upplever ljuset som strilar ner genom lövverket. Se hur trädens grenar böjer sig i vinden och känn hur rötterna bildar ett virrvar av slingor under jorden och håller oss alla uppe.

Genom ett koncentrerat utsnitt av naturen vill vi med Gläntan ge en sinnlig dansupplevelse och förhöjd konstnärlig upplevelse av träd. Tillsammans upplever vi relationen mellan kropp och träd, och sätter fokus på en samexistens som är livsviktig att skapa och behålla.

En installationsbaserad föreställning med omslutande filmprojektioner och ljudlandskap, som byggs upp i en blackbox. En klass i taget välkomnas in i rummet där de tillsammans med dansarna utforskar naturen genom rörelse och blir delaktiga i ett eget koreografisk skapande. Föreställningen lämpar sig väl som Skapande Skola. Gläntan finns i två versioner, för barn respektive vuxna.

Gläntan är en del i Embla dans och teaters GREEN MOVEMENT LAB där vi arbete med temat klimatkrisen sett ur ett relationellt perspektiv; en mer jämställd relation mellan människa och natur.  Med föreställningen vill vi peka framåt mer än att konstatera att läget är akut. Vi vill visa på en väg där vi med ökad anknytning till träden och naturen, en beteendeförändring, kan skapa verklig skillnad. Detta är väl förankrat i klimatforskningen som pekar ut just en starkare anknytning till naturen som något som kan sakta ner den rådande utvecklingen.

Föreställningsfakta

Koreografi: Anna Wennerbeck

Musik: Anders Hagberg

Videoteknik: Carmen Fetz och Peter Widell

Dansare: Rannhvi Mebius Jormin, Pia Nordin