Spår av Ristningar

Från 8 år och för vuxna

En dans-, musik- och berättarföreställning som ger liv åt bronsålderns magiska hällristningar.

Är du nyfiken på vad det var för människor som levde för 3000 år sedan? Vad det är för spår de har lämnat åt oss och varför? Följ med på en resa bakåt i tiden till hällristningarnas värld full av myter, gudar och magi!

Spår av Ristningar varvas dans med berättelser om kärlek, sorg och kretsloppet mellan liv, död och återfödelse. Suggestiv musik bidrar till att ge hällbilderna liv igen. Varje föreställning blir unik eftersom dansen och berättandet utgår från den plats den spelas vid. Föreställningen spelas utomhus vid hällristnings- eller andra fornminnesplatser.

Vad säger pressen? Klicka här

”Optimal platsspecifik konst.” ”I denna njutbara förening av konst och vetenskap aktiveras alla våra sinnen.”
Lis Hellström Sveningson, GP 2008-07-25

”Därför blir Anna Wennerbecks dans på hällristningar ett skönt statement: så här gör man scenkonst i det fria. (…) Wennerbeck har något att berätta, hon har en tydlig anknytning till klipporna hon står på (…) Helheten är väl doserad i snygga sekvenser. (…) Missa inte!”
Liv Landell, GT 2007-08-13

Om Spår av Ristningar

Spår av Ristningar skapades 2003 av Anna Wennerbeck och arkeologen Henrik Hallgren i samarbete med Vitlycke Museum i Tanumshede.

Föreställningen spelades för första gången på Vitlyckehällen och omarbetades senare till en inomhusversion som sedan dess har turnerat på skolor i Västra Götaland och Halland. Ute på skolorna blev det tydligt att många, både elever och vuxna, inte hade varit vid sina lokala hällristningar. Detta gav idén till ett större samarbetsprojekt kring föreställningen.

Tanken med projektet, som startade 2007, var att lyfta fram lokala hällar runt om i Sverige, att locka publiken att se fantastiska forntida platser och samtidigt ge dem en upplevelse i form av en föreställning med dans, musik och berättande. Projektet resulterade i två lyckade somrar med sammanlagt 33 utomhusföreställningar.
Förutom föreställningen var Spår av Ristningar ett arrangörsprojekt där Embla samlade flera arrangörer för att samarbeta på flera olika plan kring ett arrangemang med föreställningen. Totalt resulterade projektet i ca 75 engagerade samarbetsparter.

Dessutom gjordes ett lyckat gästspel i Capo di Ponte, Valcamonica, Italien 2009. Föreställningen spelades bland snötäckta berg i norra Italien.


Föreställningsfakta

Premiär: 2003, Vitlycke muséum Tanumshede

Koreografer: Anna Wennerbeck

Kostym: Anna Kraft

Musik: Anders Hagberg

Ljus inomhus: Andreas Nordangård

Grafisk Design: Per Fång, Kom design

Arkeolog & Berättare: Henrik Hallgren