Tidigare föreställningar

DEP. 15:47 – , för vuxna & barn från 8 år

Tre dansare dyker upp utan att publiken märker dem, plötsligt är de bara där, i sina kostymer, med sin historia, bärande på sitt bagage. Deras historier är ärliga, humoristiska och privata. Vi vill blanda stora fysiska uttryck med minimalistiska och känslosamma rörelser som flätas samman i en stark dans, som är både koreograferad och improviserad. Dansarna utforskar platsen i realtid och skapar en nära och överraskande upplevelse för publiken.

Position, plats sppecifika föreställningar

Spelas vid förfrågan.

Position: är ett samlingsnamn för platsspecifika föreställningar där platsen och omgivningen bildar scenografi.

Vi skapar en föreställning utifrån era ramar – en plats, en invigning, en happening med ett visst tema – möjligheterna är oändliga!

Nutida dans och improviserad jazz- och världsmusik interagerar i ett magiskt samspel.

Varje föreställning blir unik då dansen och musiken inspireras av platsens och sammanhangets specifika särdrag.
Anna Wennerbeck och Anders Hagberg har utgjort kärnan i dessa platsspecifika föreställningar sedan 2007. Ibland medverkar även andra musiker och dansare.

Några exempel på ställen och tillfällen där de platsspecifika föreställningarna har dykt upp;
Invigning och happening under Artbike/Frihjul på Tjörn
Nordens Hus, Gjogv och Mykines på Färöarna
Pilane skulpturpark på Tjörn
Stenehed Munkedal
Ekornavallen, Falköping
Artisten i Göteborg, Gerlesborgsskolan, Nordiska Akvarellmuseet
Invigning av naturstigen Fjällbo ängar i Göteborg
Tjörns Triatlon

”Det var både vackert och magiskt men stundtals också mycket humoristiskt”
Agneta Karlsson, Stenungsunds-Posten 11/8 -09

”Anna Wennerbeck dansade en sommardans i regnet, i en suggestiv, fantasifylld föreställning. Med sina suggestiva rytmer skapade de en förtätad stämning.”
Bengt Öster, TT-Ela 4/8 -09

Om Position

Vi älskar denna form av arbete – att vara kreativa tillsammans med arrangören för att kunna arbeta vidare skapa något unikt för just detta tillfälle.

Vi pratar med arrangören och hittar gemensamt ett upplägg som fungerar för er och kommer överens om ett pris beroende på storlek och form.

Position på Färöarna.

SPÅR AV RISTNINGAR – för vuxna & barn från 8 år

Spelas vid förfrågan.

Spår av Ristningar: en dans-, musik- och berättarföreställning som ger liv åt bronsålderns magiska hällristningar.

Är du nyfiken på vad det var för människor som levde för 3000 år sedan? Vad det är för spår de har lämnat åt oss och varför? Följ med på en resa bakåt i tiden till hällristningarnas värld full av myter, gudar och magi!

I Spår av Ristningar varvas dans med berättelser om kärlek, sorg och kretsloppet mellan liv, död och återfödelse. Suggestiv musik bidrar till att ge hällbilderna liv igen. Varje föreställning blir unik eftersom dansen och berättandet utgår från den plats den spelas vid. Föreställningen spelas utomhus, i skymningen, vid hällristnings- eller andra fornminnesplatser.

Efter föreställningen finns möjlighet att ställa frågor och även få en kort sammanfattning på engelska.

Föreställningen spelas även inomhus med projektioner. För årskurs 2-5.

Vad säger pressen? Klicka här

Mer om Spår av Ristningar

Spår av Ristningar skapades 2003 av Anna Wennerbeck och arkeologen Henrik Hallgren i samarbete med Vitlycke Museum i Tanumshede.

Föreställningen spelades för första gången på Vitlyckehällen och omarbetades senare till en inomhusversion som sedan dess har turnerat på skolor i Västra Götaland och Halland. Ute på skolorna blev det tydligt att många, både elever och vuxna, inte hade varit vid sina lokala hällristningar. Detta gav idén till ett större samarbetsprojekt kring föreställningen.

Tanken med projektet, som startade 2007, var att lyfta fram lokala hällar runt om i Sverige, att locka publiken att se fantastiska forntida platser och samtidigt ge dem en upplevelse i form av en föreställning med dans, musik och berättande. Projektet resulterade i två lyckade somrar med sammanlagt 33 utomhusföreställningar.
Förutom föreställningen var 

Spår av Ristningar ett arrangörsprojekt där Embla samlade flera arrangörer för att samarbeta på flera olika plan kring ett arrangemang med föreställningen. Totalt resulterade projektet i ca 75 engagerade samarbetsparter.

Dessutom gjordes ett lyckat gästspel i Capo di Ponte, Valcamonica, Italien 2009. Föreställningen spelades bland snötäckta berg i norra Italien.

Klicka här för att läsa mer om projektet Spår av Ristningar.

I min Värld - för barn 3-6 år och familj

Hur blir det lek? När blir man kompis?

Föreställningens två huvudpersoner är helt olika varandra – den ena är busig, orädd och minsta kryp kan fånga hela hennes uppmärksamhet. Den andra är försiktig, blir helt uppslukad av sina egna projekt och är väldigt intresserad av allt det stora långt bort… Båda ser världen ur sitt eget perspektiv. Vad händer när deras vägar korsas?

Välkommen in i en annan värld, där projektioner och skuggspel skapar en drömsk stämning. Huvudpersonerna fängslar publiken med kroppsspråk, humor och filosofiska frågor om allt från varför det kittlas till hur många stjärnor det finns i rymden. I Min värld lockar barnen att själva utforska, ställa frågor och fundera vidare!

Föreställningen avslutas med reflekterande samtal med barnen.

Anna Wennerbeck skapade ursprungligen I min värld som ett beställningsverk för ett danskunskapandeprojekt inom Region Värmland. Den hade premiär i Karlstad i augusti 2014 med dansarna Evelina Boström, Sofia Wirzen och Cathrine Kolping. Under läsåret 2014/2015 spelades drygt 100 föreställningar av I min värld runt om i Värmland. I överenskommelse med Region Värmland tog Anna med föreställningen till EMBLA där den fick nya dansare samt ny kostym, scenografi och ljus.

Mer om i min VÄRLD

Anna Wennerbeck skapade ursprungligen I min värld som ett beställningsverk för ett danskunskapandeprojekt inom Region Värmland. Den hade premiär i Karlstad i augusti 2014 med dansarna Evelina Boström, Sofia Wirzen och Cathrine Kolping. Under läsåret 2014/2015 spelades drygt 100 föreställningar av I min värld runt om i Värmland. I överenskommelse med Region Värmland tog Anna med föreställningen till EMBLA där den fick nya dansare samt ny kostym, scenografi och ljus.

Läs mer om danskunskapandeprojektet: klicka här

RÖD – för vuxna och barn från 10 år.

En av vår tids främsta konstnärer, Louise Bourgeois visade 2010 bildsviten på Nordiska Akvarellmuseet. Utifrån dessa målningar skapade dansaren Anna Wennerbeck och musikern Anders Hagberg dans- och musikverket RÖD, som ett svar och en reaktion på utställningen.

Uttrycksfullt och egensinnigt låter Anna och Anders målningarnas blödande röda penseldrag lägga grunden för ett koreografiskt och musikaliskt landskap med djupt mänskliga teman såsom familj, kropp, relationer, sexualitet, liv och död.

Den unika kontrabasflöjten med sin djupa förtrollande klang är central i RÖD. Tillsammans med sax, flöjt och slagverk möter den de suggestiva, böljande rörelser som ömsom talar, skriker och tiger tyst i en organisk och drömmande föreställning.

En omarbetad och utvecklad RÖD hade nypremiär på 3:e våningen i Göteborg den 7/10 2015.

Läs artikeln om gästspelet på 3:e våningen hösten 2015 här.
Läs hela recensionen i GP här.

Läs mer om Anders Hagberg här.

Mer RÖD

Våren 2010 blev Anders Hagberg och Anna Wennerbeck inbjudna till ett residens på Nordiska Akvarellmuseet. Så här skrev museet till en artikel i Se dans:

”MUSIK- OCH DANSRESIDENS PÅ NORDISKA AKVARELLMUSEET
En splitterny föreställning föds på Nordiska Akvarellmuseet i höst!
Anna Wennerbeck, dansare och koreograf, och Anders Hagberg, musiker och kompositör, kommer att producera en unik musik- och dansföreställning med inspiration från Louise Bourgeois bildsvit Mother and child.

Louise Bourgeois var fransyskan som flyttade från sitt hemland till USA 1938 och levde och verkade där till sin död i våras. Hon var oerhört produktiv och jobbade med skulptur, måleri och installationer. I Sverige har man bl a kunnat se hennes 9 meter höga spindel i metall och marmor i Wanås skulpturpark i Skåne. Hon blev erkänd på äldre dagar och räknas idag till de verkligt stora inom samtidskonsten.

Utställningen består av bilder i gouache, en täckande akvarellteknik, och några skulpturer på temat mor och barn. Den pågår 19.9 – 5.12. Bilderna anknyter till våra existentiella villkor; födelse, växande, familjerelationer, sexualitet, livets slut. De är enkla och komplicerade, färgstarka, varma, vackra, upprörande och känsliga på samma gång. Hon målade dem under de tre sista åren av sitt liv; hon blev 98 år gammal.

Anna och Anders har samarbetat med Nordiska Akvarellmuseet tidigare, bl.a. med föreställningen ”Svit för små fåglar” och specialkomponerad musik för en av utställningarna. De kommer denna gång inte att försöka tolka Bourgeois bilder, utan ger en reaktion, ett svar, en fortsättning utifrån sin egen konstnärliga plattform.”

Under hösten 2010 spelades RÖD även för fyra mellanstadieklasser i samarbete med Tjörns kommun. De hade varit och sett utställningen Mother and Child tillsammans med en av museets pedagoger. Anna Wennerbeck var ute i alla klasserna innan de såg föreställningen och dansade med eleverna. De dansade utifrån bilder från utställningen.

Sov du? för barn 4- 8 år & familj

Sov du? – en dansakrobatisk hyllning till sängen och sovandet!

En vaken dansföreställning till balkanmusik och vaggvisor.
Fartfyllt och humoristiskt om två vänner och deras äventyr när den ena sov över hos den andra.

Vi ser en himmels-säng, som erbjuder studsar upp till molnen
Här finns kuddar som regnar, flyger och far
Kanske lakan och täcken blir stor dromedar
Kuddkrig, lakans-korv, fjäderregn och gosemys!
Till sist i skymningens magiska stund somnar vännerna in till John Blund.

Varje föreställning avslutas med en dansverkstad tillsammans med barnen.

Vad säger pressen?

Mer om Sov du?

Sov Du? är en av de mest spelade dansföreställningarna för de yngre barnen i Sverige mellan 2005-2009. Den hade premiär 2005 och har sedan dess spelats nästan 600 ggr för barn i Sverige, Norge, ryska Barentsburg på Svalbard, Polen, Litauen och på Färöarna. Den efterfrågas och spelas fortfarande framför allt som eget arrangemang i Göteborg.

Föreställningen medverkade på “Den Nationella Scenkonstbiennalen för Barn och Unga” i Lund 2006, där den fick publikens pris för bästa föreställning i kategorin 2-7 år.

Läs mer om när Sov du? spelade på Svalbar.

På vår strand - för barn 4-8 år & familj

På vår strand – ett minne av kallsup och sand i sandalen.
En sprudlande och bubblande dansföreställning vid vattnet.  Med skvätt och stänk ger sig två vänner ut på lekfulla strapatser.

Nu på stranden de sig bänkamed eget strandtält kan man tänka
Krabbor och maneter drar förbitänker vännerna nå’nsin hoppa i?!

Varje föreställning avslutas med en dansverkstad tillsammans med barnen.

Vad säger pressen?

Mer om På vår strand

På vår strand turnerade i Litauen i maj 2010. Då besöktes förutom dansfestivalen Dansema i Vilnius även skolor i runt om på landsbygden. Mötet med barn och unga som sällan sett modern dans visade oss än en gång styrkan i dansen som uttrycksform. 

Läs mer här.

Mer om MerDansTillVardags

MerDansTillVardags kom till som ett beställningsverk från Maria Rydén (dåvarande danskonsulent i Piteå). Tanken var att göra en dansföreställning på Nolla-mässan i Piteå där utgångspunkten skulle vara att sälja något. Vi bestämde oss för att det enda vi kunde vara att sälja just dans. Det är en föreställnings om då drev med TV-shop och devisen att allt kan säljas. Så varför inte kunna sälja danser? Föreställningen har efter premiären spelats i Göteborg, Västra Götaland samt i Haparanda.

MerDansTillVardags - för vuxna och barn från 10 år

En föreställning där två dansande, färgsprakande och glada damer säljer produkten ”MerDansTillVardags”. En föreställning som med humor, glädje och svada förmedlar och säljer dans till var och en som vill och kan. En färgglad dans- uppenbarelse där folk minst anar.

MerDansTillVardags handlar om två piffiga damer i ballroomklänningar och klackade lackskor
vid ett rött bord bland folk på plats. Med mikrofon och visningar presenterar de sin eminenta nya produkt ute på marknaden, nämligen; ”MerDansTillVardags”. Denna produkt som kan köpas på videokasettband ger kunden en ny syn på vardagen genom just DANS ! Damerna framför att dans är nyttigt för både kropp och själ, samt ökar intelligensen. De förklarar att deras produkt ”MerDansTillVardags” kommer att ge vardagen inte bara en djupare mening utan även glatt humör, kanske till och med lycka, rörelse och stretching. Inte bara bättre blodflöde utan dessutom bättre för- hållanden, skarpare syn, vidgade vyer och ömma tår.

I MerDansTillVardags kan publiken önska en dans från någon av danskategorierna som erbjuds.

DANSKATEGORIER:

Varje dag…

1. Diskhodans
För dig man som vill bli vän med disk- borsten och överraska din fru. Eller omvänt.

Vid middagen…

2. Bestickdans
Gott för både kropp och själ.

3. Bordsdans
Ökar flexibiliteten vid middagen. Brukar ni ha bestämda platser vid bordet? Omväxling förnöjer.

På jobbet…

4. Dansmus
Hitta dansmusen i dig. Eller varför inte ta
med en dansmus till jobbet? Denna vecka: extrapris på mönster till öron och svans. Passa på!

På stranden…

5. Cyklopdans
När stunden på stranden i sanden blir för långtråkig och svettig. Låna barnens cyklop och sväng loss i böljan den blå.

På krogen…

6. Ögondans
Liten men effektiv. Mycket effektiv. Gratis prova-på-erbjudande om du vill, säg bara till!

Mer om MerDansTillVardags

MerDansTillVardags kom till som ett beställningsverk från Maria Rydén (dåvarande danskonsulent i Piteå). Tanken var att göra en dansföreställning på Nolla-mässan i Piteå där utgångspunkten skulle vara att sälja något. Vi bestämde oss för att det enda vi kunde vara att sälja just dans. Det är en föreställnings om då drev med TV-shop och devisen att allt kan säljas. Så varför inte kunna sälja danser? Föreställningen har efter premiären spelats i Göteborg, Västra Götaland samt i Haparanda.

Gående Bord - för barn 4 - 8 år & familj

En svängig dansföreställning för hela familjen!

Dans, rytm och ett bord utgör grunden. Två vandrande dansande vänner kommer bärande på varsin stol och med allt vad som kan behövas när man är ute på vandring – tallrikar, bestick, dukar, lyktor, näsdukar och andra nödvändigheter.

Vännerna är hungriga och vill inget hellre än att duka upp till en festlig måltid. De dansar, bråkar, dukar, blir vänner och sakta men säkert dukas bordet, eller…?

Föreställningen knyter an till den högtid som den spelas i. Det innebär att du som arrangör kan beställa ”Gående bord” med anknytning till Jul, Påsk, födelsedagen eller Allhelgonahelgens spök-tid. Musiken är blandad – från folkmusik till funk.

I anslutning till föreställningen har vi en 20 min lång dansverkstad med barnen.

Vad säger pressen?

Vattenfantasi - för barn 4 - 9 år

Två tanter, två baljor, två tyger i vatten… Två baljor fyllda med vatten får tanterna att sprätta, skvätta och faktiskt tvätta.
Vattenfantasi är en humoristisk, poetisk och tankeväckande föreställning. Om vänskap, känslor och saker man vill och inte vill göra.

Mer om Vattenfanatsi

Vattenfantasi spelades till och med 1998. Den spelades bland annat på Vattenfestivalen i Stockholm, runt om i Göteborg samt i västra och södra Sverige.

Vattenpoesi - för barn över 8 år

Det handlar om vatten, det handlar om kvinnogöra och det handlar om de masker vi lägger på när vi möter andra människor.

Kroppar, baljor och tyger i vatten. Det är verktygen som används i denna sinnliga föreställning om det outsagda men ändå så igenkännbara i att vara människa.

Två festklädda personer gör entré. De möts och sminkar sig för att gå på fest…

Vad säger pressen?

Mer om Vattenpoesi

Sommaren 2018 tog Embla upp och moderniserade Vattenpoesi. Den spelas utomhus, på offentliga platser och är ett överraskande inslag både på evenemang och som pop-up längs stadens promenadstråk.

Vattenpoesi spelades ursprungligen på 1994-98, bl.a. på Stockholms Vattenfestival, Göteborgs Dans- & Teaterfestival, Storsjöyran i Östersund, i Köpenhamn, Göteborg, Halland och Västsverige

Balinesisk Dans - för vuxna & barn från 10 år

En historia, som med dansens ord och drömmens logik handlar om det mänskliga behovet av kontakt och viljan att bli förstådd, men också om oförmågan att kommunicera och därigenom bli sårbar och utsatt.

Korta solodansstycken som är inspirerade av den balinesiska och javanesiska dansen. Vissa stycken är mer traditionella och vissa bygger på en friare tolkning.

 

”Min resa, vistelse och dansutbildning på Bali och Java i Indonesien har påverkat mig starkt. Den fria tolkningen är ett uttryck för mötet mellan min egen kultur och den Indonesiska. Med åren har den balinesiska dansen med dess fokus på händer och ansikte blivit en del av mitt dansspråk.”
Anna Hagberg Wennerbeck

Annanstans- från 10 år & familj

Dansföreställning från 10 år och hela familjen!

En historia, som med dansens ord och drömmens logik beskriver ett antal egensinniga karaktärers
relationer till omvärlden, varandra och det underbara i vardagslivet. Det handlar om det mänskliga
behovet av kontakt och viljan att bli förstådd, men också om oförmågan att kommunicera och därigenom
bli sårbar och utsatt.

Premiär: 1997 Dansstationen;
Spelades under 1997 på Unga Atalante/Göteborg,
Dansstationen/Malmö och flera skolor i Göteborg & Bohuslän.