Spår av ristningar

Spår av Ristningar skapades 2003 av Anna Wennerbeck och arkeologen Henrik Hallgren i samarbete med Vitlycke Museum i Tanumshede.

Föreställningen spelades för första gången på Vitlyckehällen och omarbetades senare till en inomhusversion som sedan dess har turnerat på skolor i Västra Götaland och Halland. Ute på skolorna blev det tydligt att många, både elever och vuxna, inte hade varit vid sina lokala hällristningar. Detta gav idén till ett större samarbetsprojekt kring föreställningen.

Tanken med projektet, som startade 2007, var att lyfta fram lokala hällar runt om i Sverige, att locka publiken att se fantastiska forntida platser och samtidigt ge dem en upplevelse i form av en föreställning med dans, musik och berättande. Projektet resulterade i två lyckade somrar med sammanlagt 33 utomhusföreställningar.
Förutom föreställningen var Spår av Ristningar ett arrangörsprojekt där Embla samlade flera arrangörer för att samarbeta på flera olika plan kring ett arrangemang med föreställningen. Totalt resulterade projektet i ca 75 engagerade samarbetsparter.

Dessutom gjordes ett lyckat gästspel i Capo di Ponte, Valcamonica, Italien 2009. Föreställningen spelades bland snötäckta berg i norra Italien.

Läs mer om föreställningen här.

Spår av ristningar i Capo di Ponte, Italien

I drygt 25 graders värme spelade Embla Spår av Ristningar i Capo di Ponte, Valcamonica i norra Italien.

Valcamonica – ett världsarvsområde – har över trehundratusen hällristningar på hundratals hällar. Området har varit världsarv i 30 år vilket firas under 2009 med bl.a. gästspel av Embla.

Drygt 70 personer kom till den offentliga föreställning på söndagen och skolföreställningen spelades på måndagen för 13-15-åringar från området.

Föreställningen hölls på engelska. Manuset hade skickats ner i förväg och översatts till italienska för utdelning vid den offentliga föreställningen och den engelska versionen studerades av skoleleverna som en förberedelse och kombinerad engelska lektion.

Gästspelet har stöttats av Statens Kulturråd och Danskontoret Västra Götaland.